Extended Crank

invader

Senior Member
Joined
Nov 20, 2015
Messages
500
Reaction score
252
Location
North-Eastern Ontario Canada
Car(s)
2019 Corolla Hatch SE 6-spd
Country flag
After it sat over a cold night, if you press your Start button twice without holding brake pedal to turn ignition on without cranking, do you hear the fuel pump priming up for a couple seconds?



Advertisement


 

Spike Spiegel

Senior Member
Joined
Oct 9, 2018
Messages
151
Reaction score
106
Location
Maryland
Car(s)
2018 Aegean Blue Civic Si coupe, 2008 Tundra Limited, 2011 Mazdaspeed 3 (Dead engine), Horse Trailer, Quarter Horse (Dyno=1 HP)
Country flag
Just happened to me as well . The car took maybe 5-6 seconds to crank. Odd, first time for me. I've noticed that if I start the car again shortly after its been running, like when I go to drop off a movie, it takes maybe a second to crank.
Happened to me also. Less than 500 on the Odo at the time... twice in 2 weeks. A slower than usual cranking that goes on for 5-6 seconds before the car starts. Every other time I've tried (990 miles now), it started right up. I tested the bat and alternator and both check out fine.

There are a few threads on this, but I don't think it's been figured out.
 

rmalford

Member
Joined
Jul 2, 2018
Messages
45
Reaction score
22
Location
Dallas
Car(s)
2018 Si Sedan WOP
Add me to this list. 4500 miles and happened to me yesterday. I might try letting the fuel pump prime before starting.
 

joep10

New Member
First Name
Joe
Joined
Mar 3, 2019
Messages
4
Reaction score
0
Location
Pittsgrove New Jersey
Car(s)
2018 Civic SI
Country flag
Been lurking on this forum since July, have an si with about 4500 miles on it, stock, running premium gas. I’ve been getting an occasional extended crank on cold starts after it sits overnight or 8-9 hours it seems. It’s done it 4 times so far, I haven’t read anyone else having this issue on here but a friend has the same car with about 10k miles and has had a similar issue as well. Anyone else have this problem?
I have had same problem, took it to the dealer , they could not duplicate , they acknowleged , car always has started but something is going on !!! I smell a recall coming, Honda better do something about this or they're going to lose me for a customer !!!!
 
Last edited:
OP

Spacesloth

Senior Member
Joined
Oct 18, 2017
Messages
63
Reaction score
31
Location
Wisconsin
Car(s)
2017 Honda Civic SI
Country flag
  • Thread starter
  • Thread Starter
  • #20
I have had same problem, took it to the dealer , they could not duplicate , they acknowleged , car always has started but something is going on !!! I smell a recall coming, Honda better do something about this or they're going to lose me for a customer !!!!
I had the issue occasionally as previously mentioned, but after the fuel dilution software update, I haven’t had a single issue since.
 

Lagos

Member
Joined
May 26, 2018
Messages
43
Reaction score
21
Location
Philadelphia, PA
Car(s)
2018 Civic Si
Country flag
Just wanted to bump this thread back up as I had this happen about a week ago. The car cranked for a good 15+ seconds before it finally started. Prior to that it happened once before when the car was still brand new.

Has anyone had a complete malfunction yet? It seems like this would be the sign of a bad crank position sensor or maybe an issue with the high pressure fuel pump.
 

AegeanT

Senior Member
First Name
Mike
Joined
Apr 29, 2016
Messages
673
Reaction score
534
Location
London, ON, Canada
Car(s)
2019 Honda Civic Si (sold), 2008 Honda Accord V6 Coupe
Vehicle Showcase
1
Country flag
Mine does it when temp goes below freezing, but only for 2-3 seconds, and that’s when it’s been sitting 8+ hours or overnight. Otherwise, always starts as normal. Never thought of it being an issue but if it cranks for longer than 4-5 seconds, I’d probably bring it up if it becomes a true nuisance.
 

REBELXSi

Señor Member
Joined
Aug 12, 2018
Messages
2,364
Reaction score
2,207
Location
215
Car(s)
'18 Si coupe RIP, '20 CRV EX-L Hybrid
Country flag
Mine did this for about 3 seconds the other day... Definitely caught me off guard. Wasn't freezing out either, just in the 40s. Definitely not weather related.

Hasn't happened again yet.
 

Eryan36

Member
Joined
Oct 16, 2018
Messages
46
Reaction score
32
Location
Oklahoma
Car(s)
'19 Si sedan
Country flag
Mine does this as well. It’s intermittent/random, I can’t identify any consistent factors that cause the extended crank. When it first started I took it to the dealer and they replaced a battery cable. I’m at about 30k on my ‘19 and it still does it every so often.
 

Advertisement












Advertisement


Top